Child Welfare Policy Manual

Questions & Answers

8.3C.5 TITLE IV-E, Foster Care Maintenance Payments Program, State
Plan/Procedural Requirements, Trial home visit

1. Question: What is the regulatory definition of a trial home visit?

Answer: There is no regulatory definition of the term "trial home visit," as it is within the
State's discretion to define. We do not think that it would be appropriate for us to develop a
regulatory definition. We also do not believe that we could develop a definition that would be
inclusive of the variety of State policies on trial home visits or that a definition would be
helpful. In practice, a trial home visit is intended to be a short term option in preparation for
returning the child home permanently.

» Source/Date: Preamble to the Final Rule (65 FR 4020) (1/25/00)
» Legal and Related References: 45 CFR 1356.21 (e)

2. Question: Often, courts do not specify time periods for trial home visits for children
in foster care. If a court does not specify a time period, should we assume it cannot be
longer than six months without having to re-establish eligibility for title IV-E foster
care payments?

Answer: Pursuant to 45 CFR 1356.21 (e), six months is the outside limit for a trial home visit
without having to re-establish title IV-E eligibility if the child re-enters foster care, unless there
is a court order extending the trial home placement beyond six months. If there is a court
order extending the trial home visit beyond six months, and the trial home visit does not
exceed the time frame in the court order, the child retains title IV-E eligibility upon returning to
foster care following the trial home visit.

o Source/Date: Question and Answers on the Final Rule (65 FR 4020) (1/25/00)
* Legal and Related References: 45 CFR 1356.21 (e)

3. Question: Would a continuance of a hearing scheduled to address the trial home
visit satisfy the requirement that for title IV-E funding to continue, a court must order a
longer visit?

Answer: No. The regulations establish a six-month outer limit for a trial home visit, except
when a court orders a longer visit. A court continuance of a hearing regarding the trial home
visit does not satisfy this requirement.
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o Source/Date: Preamble to the Final Rule (65 FR 4020) (1/25/00)
» Legal and Related References: 45 CFR 1356.21 (e)

4. Question: Must the State hold six-month periodic reviews and permanency hearings
for children on trial home visits?

Answer: Historically, this has been an area in which States have had some flexibility. If the
State considered a child who is on a trial home visit to be "in foster care," then it was
required to continue holding six-month periodic reviews and permanency hearings during
that visit. If not, then the State was not required to hold such reviews or hearings. If the trial
home visit ends within the six months allotted in the regulations at 45 CFR 1356.21 (e), then
the foster care placement is considered continuous and the State should hold six-month
periodic reviews and permanency hearings in accordance with the original schedule.

o Source/Date: Questions and Answers on the Final Rule (65 FR 4020) (1/25/00)
* Legal and Related References: Social Security Act - section 475 (5); 45 CFR 1356.21
(e)
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